Get the Flash Player to see this rotator.
 ΕΛΛΗΝΙΚΑ  |  ENGLISH
» ΕΛΑΙΩΝ ΟΔΟΙ
Διαχρονικό σήμα κατατεθέν της ελληνικής γης το δέντρο της ελιάς -αφού η εξάπλωσή του είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο είδος οπωροφόρου- και ένα από τα βασικότερα προϊόντα που παρήγαγε και εξακολουθεί να παράγει από την αρχαιότητα, σύμβολο σοφίας, αφθονίας, δόξας και θριάμβου: με στεφάνι ελιάς βραβεύονται οι ολυμπιονίκες και με ελαιόλαδο αλείφουν τα σώματα τους οι αθλητές πριν τους αγώνες.

Η ελιά είναι το ιερό σύμβολο της θεάς Αθηνάς ενώ το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται από ιερείς και μάντεις στις θρησκευτικές τελετές. Είναι βασική τροφή για όλους αλλά και φάρμακο για τους ασθενείς και καλλυντικό για τις γυναίκες. Η αρχαιότητα θαύμασε λοιπόν και τίμησε το ελαιόλαδο για τις πολύτιμες ιδιότητές του. Η αξία του βέβαια αναγνωρίζεται διαχρονικά και ειδικά στις μέρες μας -με τις σύγχρονες «εξελίξεις» στο χώρο της διατροφής- προβάλλει ως ιδιαίτερα σημαντική η θρεπτική και διατροφική προσφορά του.

Θεωρείται παγκόσμια ένα από τα δέκα πιο ωφέλιμα διατροφικά είδη και αποτελεί το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αφού συνδέεται με τη μακροβιότητα και την πρόληψη ασθενειών. Αλλά και πέρα απ’ αυτά, για μας τους Έλληνες, είναι το α priori συστατικό στα μαγειρέματά μας, αυτό που αρχίζει, τελειώνει ή συνοδεύει την καθημερινή τελετουργία του φαγητού.

Όταν θέλουμε να διακρίνουμε ένα καλό ελαιόλαδο μας ενδιαφέρει το χρώμα, η υφή και η γεύση του. Τέτοιο ακριβώς παράγεται σε μια παραδοσιακά ελαιοπαραγωγική περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία οι αρχαίοι κάτοικοί της ονόμαζαν «Εννέα Οδοί››, γιατί συναντιόνταν οι δρόμοι εννιά πόλεων. Σήμερα, εκεί, το σύγχρονο ελαιοτριβείο της οικογένειας Λαφαζάνη, παράγει το εξαιρετικό ελαιόλαδο «Ελαιών Οδοί».

ΕΛΑΙΩΝ ΟΔΟΙ