Get the Flash Player to see this rotator.
 ΕΛΛΗΝΙΚΑ  |  ENGLISH
» ΙΣΤΟΡΙΚΟ
1928: Ο μυλωνάς Κωνσταντίνος Ξοβέρης, εμπνευσμένος από τις παραδοσιακές μυλόπετρες και χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά -πέτρα και ξύλο- δημιουργεί στο χωριό Βρασνά της Θεσσαλονίκης το πρώτο ελαιοτριβείο της ευρύτερης περιοχής. Στρογγυλεμένες κοίλες πέτρες με ξύλινα έμβολα, τρίχινοι τουρβάδες και κουτάλες για την τελική περισυλλογή του λαδιού, είναι τα αποκλειστικά μέσα σ’ αυτό το χειροκίνητο «εργοστάσιο» που λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο αδιάλειπτα για 28 χρόνια.

1956: Τα ανθρώπινα χέρια που κινούσαν τις πέτρες αντικαθίστανται από ζώα (9 μουλάρια) ενώ το χειροκίνητο πιεστήριο κατασκευάζεται τώρα από ξύλο και σίδερο, που το καθιστούν πιο ανθεκτικό. Η παραγωγικότητα του ελαιοτριβείου αυξάνεται θεαματικά.

1977
: Οι αλλαγές στο ελαιοτριβείο είναι σχεδόν επαναστατικές: υδραυλικό πιεστήριο και σπαστήρας για το σπάσιμο της ελιάς, ειδικά πανιά για την τοποθέτηση του πολτού, πρέσα και ειδικός διαχωριστήρας για καλύτερο απόσταγμα λαδιού.

1990
: Ο Νικόλαος Ξοβέρης, γιος του ιδρυτή μαζί με το γαμπρό του Γεώργιο Λαφαζάνη εγκαθιστούν το ελαιοτριβείο στην Αμφίπολη Σερρών και προβαίνουν σε ριζικό εκσυγχρονισμό. Φυγοκεντρικό σύστημα, αυτόματο πλύσιμο της ελιάς, σύγχρονοι σπαστήρες, μαλακτήρες, 2 Ντεκατέρ και 5 διαχωριστήρες χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή της καλύτερης ποιότητας ελαιολάδου.

2008
: Η πέμπτη επέμβαση - ανακαίνιση φέρνει μπροστά μας ένα μοντέρνο και πλήρως εναρμονισμένο με τις σύγχρονες απαιτήσεις εργοστάσιο παραγωγής λαδιού. Με την καθοριστική συμβολή του πρωτότοκου γιου του Γιώργου Λαφαζάνη η παλιά οικογενειακή επιχείρηση έχει μετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο, εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ελαιοτριβείο. Η επιχείρηση διαθέτει επιπλέον τυποποιητήριο για την προώθηση και εμπορία του παραγόμενου ελαιολάδου με την επωνυμία «Ελαιών Οδοί» και εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης τροφίμων ISO 22000.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ